Rólunk írták > Új Sipos Halászkert vendéglő Óbudán

Tovatűnt évtizedek után már belátható, hogy Óbuda központi terének valójában jót tett a közel két évtizednyi építkezés után, 1950-re elkészült Árpád híd. Igaz, ekkor tűntek el végleg a Fő téri villamossínek, ám szerencsére e barátságos tér továbbra is megőrizhette történelmi arculatát, amelynek egyik hangulatos épületében található az Új Sipos Halászkert.

Az óbudai Fő tér a mai látogató számára elsősorban Krúdy Gyula írásainak hangulatát idézi, miközben nem is sejti, hogy közel kétezer esztendeje létező téren halad át. A rómaiak által alapított aquincumi katonatábor két útvonala, az észak-déli irányú Via Principalis, és a kelet-nyugat irányú Via Praetoria keresztezte itt egymást.



A középkortól a Nagy Lajos király által épített prépostsági templom maradványai tanúskodnak arról, hogy a tér továbbra is őrizze központi szerepét. Ez a török hódoltság utáni újjáépítés idején is megmaradt, és a város három főútja: a Szentendre felé vezető Harrer utca, a Bel-Buda felé vezető Lajos utca és a Kórház utca is itt találkozott.
1906-ban épült a tér mai arculatát meghatározó Városháza (Polgármesteri Hivatal). E harmonikus, barokkor homlokzatú háromemeletes épület és a körülötte lévő polgárházak felhúzásához korábbi évszázadok köveit is felhasználták. A tér keleti oldalán a 18.
században végleges formáját felvevő Zichy-kastélyban látogatható múzeumok mellett hangulatos kávézók és éttermek is várják a látogatókat. Még a Krúdy által megénekelt postakocsik egyikét is megcsodálhatjuk. Az író nevével összefonódó óbudai hangulat és különösképpen az ellenállhatatlan étkek egy barátságos, barnára festett falú épületbe vonzzák az embereket. A Városházával szemközt, a tér déli oldalán áll az Új Sipos Halászkert földszintes épülete. E ház érdekessége, hogy egyes részei az 1346-49 között Nagy Lajos király által épített templom maradványait is őrzik. Ám e földszintes polgárház egyben felidézi azt a sok száz vendéglőt is, amelyek ötven-száz esztendővel korábban fogadták az ezeket örömmel látogató budapestieket. Belső terei is igyekeznek őrizni az egykor volt hangulatot. Barátságos, vendéghívogató berendezés, otthonosság árad a helyiségekből. Az étlapra tekintve rögtön elfeledhetjük a reformétkezést, hiszen egyértelműen kiderül, hogy itt a hagyományos magyar konyhával kívánják kényeztetni az éhes vendégeket. 1930-ban a Kőbányáról érkezett kiváló vendéglős, Sipos Károly, a Duna közelsége miatt gondolt arra, hogy halételekre specializálódott éttermet nyisson Óbudán. (A Lajos utca kiszemelt épületében egyébként időtlen idők óta vendéglő működött.) A Fő téri Új Sipos Halászkert Étterem akkor jött létre, amikor a régi épületet bontásra ítélték, ám a Lajos utcai vendéglőt mégsem dózerolták el, így került Óbuda abba a különös helyzetbe, hogy manapság két hasonló nevű, a tipikus magyar konyhát, ezen belül a halételeket kínáló vendéglővel is büszkélkedhet: a Régi meg az Új Sipossal.

A sokadik újranyitást megélő Új Sipos élére nemrég került üzletvezető és megfiatalodott "stáb" szeretné visszahozni a vendéglőbejárás mára már erősen megkopott hagyományát. Amint azt Kovács Zsolt elmondta, ezt nem csupán a barátságos árakkal szeretné elérni, különösen fontosnak tartja, hogy kizárólag ellenőrzött termelőktől származó, hazai alapanyagokból készüljenek a tradicionális magyar konyha ételei. Nem mindegy ugyanis az alapanyagként felhasznált hús, szalámi, vagy például a különösen kényes sajtfélék előállításának mikéntje sem.
Reményei szerint mindezekkel a gyorséttermekhez szokott fiataloknak is megmutathatja, hogy milyen egy jól elkészített borjúszelet, harcsapaprikás...Hiszen nem elsősorban szusin növünk fel, és nem csak a fagyosan fritőzbe csapott villámgyorsan kisütött, olajtól csöpögő hasábburgonya létezik. Éttermének különlegessége a 63 féle - igazi hungarikumként jegyzett - pálinka csábítóan gazdag választéka.

A megújulással kapcsolatos törekvések egybeesnek az óbudai polgármester által is támogatott elképzelésekkel: a tér étteremtulajdonosai megkapják a területet a hívogató teraszokhoz, s tavaszra-nyárra talán már újra terjed a nóta, hogy "Jöjjön ki Óbudára..."

Aki kijön, nem fog csalódni!



Merényi György
 

 

Népszabadság 2010.02.19.Sándor Tünde 

Noha immár az ötödik Torkos Csütörtökön vagyunk túl, valójában az e heti volt az első, amikor a rendszer már letisztultan, nyomon követhetően, és számonkérhetően működött - fogalmazott lapunknak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A korábbi akciók gyermekbetegségeiből sokat tanult vendég és vendéglős egyaránt, így most már egyértelműek voltak a szabályok: az 50 százalékos engedmény mindenre, ételre és italra egyaránt vonatkozik aznap, és az étlapnak aktuálisnak, az akció előtt már legalább egy héttel ismertnek kell lennie. Arról egyelőre nincs pontos adat, hány vendéget látott vendégül az akcióban részt vett 1309 étterem, köztük a rendszerhez most csatlakozó MÁV, amely az Intercity vonalain, illetve a nemzetközi járatok belföldi szakaszán futó étkezőkocsijaiban kínált féláras fogyasztást. A Torkos Csütörtök forgalmi adatairól, és az akciós nap utóéletéről február 28-ig várja vissza a Magyar Turizmus Zrt. a kiküldött kérdőíveket. A társaság szervezésében zajló kampányt idén először már védjegyeztetett név alatt hirdették meg, és kizárólag évente egyetlen napra, a hamvazószerdát követő csütörtökre vonatkozik, ami a farsangi maradékok eltüntetésének utolsó napja, egyben a tegnap kezdődött nagyböjt előtti utolsó torkoskodási lehetőség. Ennek ellenére torkoskodni több étterem is tovább invitálja a helyhiány miatt kívül rekedt vendégeit. Közéjük tartozik az óbudai Új Sipos Halászkert, ahol február végéig minden nap fél áron lehet enni. Inni már nem, az italokra ugyanis nem szól az önként meghirdetett repetát. HIRDETÉS Varga Attila, az étterem munkatársa azt mondta: egy átlagos csütörtöki naphoz képest legalább tízszeres vendégforgalmat hozott számukra a kampány, de az igény még annál is nagyobb volt. Éppen ezért döntött úgy a vezetőség, hogy egész februárban vendégül látja az érdeklődőket, sőt, még márciusban is adnak 25 százalék kedvezményt az étlapon szereplő árakból. A féláras torkoskodást nyújtó éttermek száma az akció kezdete óta nőttön nőtt, de úgy tűnik, immár beáll az 1300 körüli résztvevő szám. A mintegy 26 ezer magyarországi étteremhez viszonyítva ez nem kevés, ahhoz képest meg még inkább értékelendő a csapat nagysága, hogy a gazdasági válság több ezer étterem számára a haláltusát hozta el. A Torkos Csütörtök jelentős forgalomnövelő hatása viszont egyáltalán nem a gazdasági problémák megoldására hivatott - tette hozzá Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke -, mivel az egész akció egy komoly gesztus a vendégek felé, akiknek kedvet akarnak csinálni az étterembe járáshoz. Érdekesség, hogy délben inkább az idősek, este meg zömmel a fiatalok, a nagycsaládosok és a baráti társaságok töltik meg az asztalokat, immár hagyományosan. A féláras nap a tapasztalatok szerint új vendégkört is hoz, és legalább egy napra azokat is visszacsábítja a vendéglőkbe, akiknek a teljes ár kifizetése nehézségekbe ütközik. Az ötlet eredetileg éppen erről szólt, hogy legyen egy nap, ami a vendégnek, és a vendéglősnek egyaránt jó. Panaszok persze egy ilyen tömegeket vonzó esemény kapcsán mindig voltak, és lesznek, de valóban megalapozott, írásban is benyújtott sérelem alig jut el a szervezőkhöz.

 

Piac és Profit
Tradíció mindenkinek

Minőségi ételek és családias légkör egészítik ki egymást Óbuda egyik patinás vendéglőjében, az Új Sipos Halászkertben. A névadó halételek mellett tradicionális magyaros és nemzetközi konyhát képviselő fogásokkal, impozáns pálinkaválasztékkal és polgári Budapest hangulatával találkozhat a betérő.

A mindenki számára elérhető vendéglőbe járás erősen megkopott hagyománáynak visszahozását fontosnak tartja az Új Sipos Halászkert vezetősége. Ennek érdekében gondosan ügyelnek arra, hogy bár a vendéglőt tradicionális toppéttermek között tartják számon, megfizethető árakon dolgozzanak. Kiemelten fontos a kiváló minőségű alapanyag is, amelyet lehetőség szerint itthonról szereznek be, főleg az olyan áruk esetében, mint a hús vagy a magyaros fogások alapját képező pirospaprika. Különösen nagy figyelmet fordítanak az italválasztékra is, a míves borok mellett negyvenféle pálinka közül válogathatnak a vendégek. De nem csak a tányérra kerülő ételekre és a poharakba töltött italokra, hanem a kiszolgálás minőségére is különösen ügyel a tulajdonos, Laczkó Mihály, aki saját bevallása szerint a vendég szemével szeretné irányítani az étteremet. Az erőfeszítése elismerését jelenti a kiváló minőséget jutalmazó, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által megítélt "Táblás ház" kitüntetést is.

A régi Budapest hangulatát idéző, macskaköves utcákkal övezett óbudai főtéren álló étterem hangulatát már a neki otthont adó, az 1890-es években épült ház is meghatározza. A kezdetben Óbudai Kávéházként működő, majd az államosítás után több részre tagolt hely 1997 óta van az Új Sipos Halászkertet üzemeltető Laczkó család birtokában. A patinás épülettel a berendezés és harmonizál: klasszikus polgári étkezőket idéző, otthonos terek várják a vendégeket. Jöhetnek kisebb, nagyobb csoportok egyaránt, az étterem akár több száz fős társaságot is képes kiszolgálni, amire a szemközti házasságkötő teremnek köszönhetően van is igény. A termek kényelmes helyszínt kínálnak kisebb családi rendezvényeknhez éppúgy, mint nagyobb társaságoknak. Üzleti rendezvények kiszolgálása is megoldható egy hangosítással és projektorral felszerelt, 40-50 fő kényelmes befogadására alkalmaz teremben. A hétvég családi ebédeknek otthont adó étterem méretes terasza lehetővé teszi azt is, hogy akár egy finom étel mellől élvezzhesse a főváros polgári hangulatát megidézni vágyó vendég a tavasztól őszig számtalan kulturális programot kínáló tér látványosságait. Az étteremben rendszeresen cigányzenekar  szórakoztatja a vendégeket, amelyet a 100 tagú cigányzenekar nemzetközi szinten is ismert fiatal prímása irányít.

Vendégkönyv
Az Új Sipos Halászkert vendégkönyve bővelkedik világhíres nevekben. Sok ismert ember látogatását fényképek is őrzik az étterem falain. Itt ünnepelte például 70. születésnapját Albert Flórián, de rendszeres vendég volt Puskás Öcsi is. A nemzetközi sportvezetők közül Josef Blatter, a FIFA elnöke és Lennart
Johansson, az UEFA korábbi elnöke is tiszteletét tette itt. Francois Mitterand volt francia elnök mellett a magyar politikai kulturális élet híres személyiségei is megfordultak náluk, Orbán Viktortól Horn Gyulán át a világhírű karmester Fischer Ivánig.
 

 
Címünk: Új Sipos Halászkert – 1033 Budapest, Fő tér 6.
Nyitva tartás: Hétfő–Csütörtök: 12 – 22 | Péntek: 12 – 23 | Szombat: 12 – 24 | Vasárnap: 12 – 22
Kapcsolat: (+36 1) 388-87-45 | E-mail: